Eklerki z kremem pistacjowym i malinami

14 . 09 . 2021

Na 6 eklerek:

75 ml wody, 75 ml mleka, 60 g masła, 5 g cukru, 2 g soli wkładamy do rondelka. Doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy natychmiast 90 g przesianej mąki i bardzo energicznie i dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na chwilę na niską moc palnika, mieszamy ciasto, tak by się nie przypaliło, a „wysuszyło”. Następnie, odstawiamy do przestygnięcia, przekładając masę do miski. Po lekkim przestygnięciu, 2-3 roztrzepane jajka (120 g) dodajemy p o m a l u t k u do masy (po każdym dodaniu części jajek, należy je wmieszać do ciasta) i mieszamy energicznie do momentu, aż ciasto będzie spadać z łyżki i tworzyć literę V zwisając z łyżki. Wtedy jest gotowe do przełożenia do rękawa cukierniczego i wyciskania. Przepis pochodzi z warsztatów cukierniczych Le Cordon Bleu.

Rękawem cukierniczym wyciskamy krem - moje eklerki mają 12 cm długości i 1,5 cm szerokości. Masę wyciskam na silikonową matę, gdzie naniesione są kształty eklerek. Używam tylki PF 16. Pieczemy w 160 stopniach ok 35-40 minut. Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika.
Krem przygotowujemy według uznania. Tym razem, ubiłam 250 g kremówki, z łyżką mascarpone, łyżką cukru pudru. Pod koniec dodałam łyżkę pasty pistacjowej. Po upieczeniu i ostudzeniu, odcięłam sam wierzch eklerki. Na dno eklerki włożyłam rozgniecione świeże maliny, przykryłam kremem. Posypałam posiekanymi pistacjami oraz liofilizowanymi malinami.


KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ