Aby przygotować świąteczną drożdżową babkę o pistacjowej nucie, z białą czekoladą potrzebujesz:
Foremkę z kominem o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm oraz poniższe składniki w temperaturze pokojowej.
Rozczyn:
- 45 g świeżych drożdży
- 40 g mleka lekko ciepłego
- płaska łyżka mąki
- płaska łyżeczka cukru
Składniki przekładamy do miseczki, drożdże kruszymy, mieszamy i czekamy, aż rozczyn ruszy.
Babka:
450 g mąki pszennej
6 żółtek
140 g cukru
40 g groszków z białej czekolady
220 g mleka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
50 g pasty pistacjowej
Polewa:
100 g białej czekolady w groszkach
60 g śmietany 36 %
1 łyżka pasty pistacjowej
łyżeczka cukru pudru
pokrojone pistacje niesolone do ozdobienia
masło i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia formy.
Żółtka ubijamy robotem z cukrem. Dodajemy mleko, pastę pistacjową, przesianą mąkę z rozczynem. Wyrabiamy parę minut hakiem. Następnie wlewamy powoli roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyrabiamy ręcznie przez chwilę, mieszamy z groszkami czekoladowymi. Przekładamy do formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok 40 minut.
Pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut. Po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy czy jeszcze babka potrzebuje chwilę.
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy polewą bądź lukrem. Aby przygotować polewę podgrzewamy śmietankę kremówkę, nie doprowadzamy do wrzenia. Ma być mocno ciepła, tak by czekolada się w niej rozpuściła. Zestawiamy z palnika, dodajemy groszki i mieszamy. Następnie dodajemy pastę i cukier puder. Polewamy babkę, ozdabiamy i posypujemy kawałkami pistacji.
KOMENTARZE (0)