Ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą

28 . 09 . 2021
𝒥𝑒𝓈𝒾𝑒𝓃𝓃𝑒 przyjemności i moje waniliowe półkruche ciasto, z powidłami śliwkowymi i bezą. Przepis jest na foremkę o średnicy 26 cm. 260 g mąki pszennej, szczypta soli, 120 g masła, 70 g cukru pudru, 12 g cukru z prawdziwą wanilią, jajko, łyżka śmietany 36%, łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki pasty waniliowej - wszystkie składniki na spód wymieszałam robotem. Włożyłam w formie rozpłaszczonej kuli, do lodówki, na chwilę. Następnie, wylepiłam ciastem dno, odpowiednio przygotowanej foremki do pieczenia. Znów wstawiłam do lodówki na 15 minut. Podpiekłam w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjęłam i na spód wyłożyłam 250 g kwaskowatych domowych powideł śliwkowych. W między czasie, obniżyłam temperaturę piekarnika do 160 stopni. Na powidłach rozsmarowałam ubite białka. 120 g białek ubiłam ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodałam 170 g cukru drobnego w 3 częściach. Na sam koniec dodałam łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Wstawiłam do 160 stopni, po 5 minutach obniżyłam temperaturę do 100 stopni i piekłam jeszcze ok 80 minut, tak by beza się wysuszyła. Dobrego tygodnia🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ