Chlebek bananowo-daktylowy

01 . 05 . 2021
𝒞𝒽𝓁𝑒𝒷𝑒𝓀 𝒷𝒶𝓃𝒶𝓃𝑜𝓌𝑜-𝒹𝒶𝓀𝓉𝓎𝓁𝑜𝓌𝓎. W weekend porzucam na chwilę swoje owsianki i jaglanki, które jem rano w tygodniu i trochę bardziej szaleję jeśli chodzi o śniadania. Dziś wstałam rano, ukroiłam sobie kromkę upieczonego wcześniej chlebka bananowo-daktylowego. Posypałam go posiekanymi orzechami pekan, i maczałam jego małe kawałki w syropie klonowym. Do tego była pachnąca, świeżo mielona kawa, szlafrok, wpadające promyki słońca do domu i brak pośpiechu. A Ty? Co lubisz w niedzielnym poranku najbardziej? Aby przygotować chlebek ubijamy 3 małe jajka z 50g ciemnego cukru. Następnie dodajemy przestudzone i rozpuszczone 65 g masła. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy 300g przesianej mąki z jedną pełną łyżeczką proszku do pieczenia oraz z 1/2 łyżeczką sody. Blendujemy 3 małe banany oraz 12 świeżych daktyli dobrej jakości. Do masy jajecznej dodajemy zblendowane owoce i mąkę. Mieszamy dokładnie. Wlewamy do keksówki 27 na 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopnia około godziny do tzw suchego patyczka. Chlebek nie jest mocno wilgotny dlatego najlepiej smakuje zamaczany w syropie klonowym oraz posypany orzechami pekan lub brazylijskimi.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ