Dzień dobry🤍
Poniżej obiecany przepis na chlebek bananowo-daktylowy; może kiedyś przyjdzie Wam ochota i skorzystacie… Przepis jak zwykle jest prosty i szybki w przygotowaniu. Według mnie smakuje również dobrze🙂
Aby go przygotować potrzebujemy:
300 g mąki wymieszanej z 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
łyżka brązowego cukru
50 g posiekanych orzechów pekan
2-3 łyżki ekstraktu z wanilii
10 świeżych posiekanych daktyli
3 banany
50 g groszków czekoladowych
90 g oleju roślinnego
Ubiłam mikserem 3 jajka z cukrem. Dodałam trzy rozgniecione widelcem banany, mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie olej, orzechy, daktyle, groszki czekoladowe oraz wanilię. Dokładnie wymieszałam ręcznie. Wlałam do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Piekłam w 180 stopniach, ok 50 minut, do tzw suchego patyczka. Przed wyjęciem z formy chlebek powinien ostygnąć.
KOMENTARZE (0)