Efektowny i smaczny deser bez pieczenia. Na pożegnanie wakacji. Opis przygotowania jest długi- ale starałam się dokładnie opisać czynności.
Do przygotowania charlotte potrzebujesz:
- podkładka pod tort o średnicy 22 cm
- tortownica bez dnia o średnicy 16,8 cm i wysokości 7 cm
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych po 175 g ja lubię boudoirs pokryte delikatnie cukrem (nie zużyjecie wszystkich, ale polecam mieć zapas, są delikatne, mogą połamać się podczas krojenia, u mnie np duża część była popękana)
- 300 g świeżych malin
- 1,5 łyżki cukru drobnego
- 200 g śmietanki 30 % do ubijania
- 100 g białej czekolady
- 120 g śmietanki 30 % do ubijania do rozpuszczenia w niej czekolady
- 100 g śmietanki 30 % do ubijania
- 100 g mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
1/2 opakowania żelatyny fix - 30 g
plus maliny do ozdobienia wierzchu ciasta
Poprzedniego nia wieczorem- podgrzej 120 g śmietanki i już poza palnikiem rozpuścić w niej białą czekoladę. Po przestygnięciu schowaj na noc do lodówki.
Maliny posyp cukrem, rozgnieć widelcem i zagotuj mieszając. Tak by się rozpadły całkowicie i puściły sok. Przetrzyj przez sitko dokładnie. Sok zagotuj mieszając, tak by trochę zgęstniał. Odstaw.
Na następny dzień biszkopty ścisło ułóż wewnątrz tortownicy, brzuszkami na zewnątrz, odetnij końcówki. Wyłóż nimi również dno.
Przygotuj dwie masy w dwóch misach/dzierżach.
Masa malinowa:
ubij mikserem schłodzone 200 g śmietanki 30 %; następnie partiami dodaj malinowy gęsty sok i mieszaj ręcznie. Odstaw.
Masa z czekoladą:
Ubij schłodzone : śmietankę z czekoladą, śmietankę i mascarpone. Dodaj cukier puder.
Przygotuj 15 g żelatyny fix wg wskazówek na opakowaniu- zmniejszając odpowiednio proporcje. Rozpuszczoną żelatynę podziel na dwie części- jedną większą. Drugą mniejszą. I dodaj miksując większą do masy malinowej, mniejszą do masy z czekoladą. Tu trzeba działać sprawnie i bez ociągania:)
Na biszkopty wylej masę malinową. Połóż biszkopty. Wylej masę śmietanową. Na wierzchu ułóż maliny. Wstaw na noc do lodówki.
Po wyjęciu z formy możesz przewiązać wstążeczką. Przechowuj w lodówce.
KOMENTARZE (0)