Mój plan na dzisiejszy wieczór: ciepłe i puszyste bułeczki cynamonowe, rozpalony kominek, herbata z goździkami i pomarańczą, książka, pies pod nogami oraz spokojne dzieci. Zobaczymy czy będzie tak idealnie, szczególnie z tym ostatnim🙂. Aby zrobić bułeczki cynamonowe mieszamy 500 g mąki z opakowaniem drożdży suchych, szklanką mleka, 100 g rozpuszczonego masła, żółtkiem, 85 g cukru drobnego, 15 g cukru z prawdziwą wanilią i szczyptą soli. Wyrabiamy hakiem przez około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie chwilę ręcznie wyrabiamy i dzielimy ciasto na pół. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy miękkim bądź rozpuszczonym, przestudzonym masłem- tak by pokryło całą powierzchnię. Posypujemy cynamonem i brązowym cukrem (ilości wg preferencji). Zwijamy ciasno w rulon. Kroimy na kawałki i układamy bułeczki do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem. Powtarzamy to samo z drugim kawałkiem ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do złotego koloru. Po ostygnięciu lukrujemy. Możemy też przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.
KOMENTARZE (0)