Dzień dobry🤍🕊
Bretońska tarta krucha z waniliową bitą śmietaną, truskawkami i miętą.
Można ją z powodzeniem przygotować na zbliżające się święto mamy lub na spotkanie z przyjaciółmi w ciepły majowy wieczór… Składniki na niewielką tartę - rant cukierniczy o średnicy 20 cm.
Ciasto:
150 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
szczypta wanilii w proszku
szczypta soli
1 jajko
50 ml śmietanki 36%
155 g mąki
4 g proszku do pieczenia
oraz odrobina masła do posmarowania obręczy
Do misy przełożyć masło, cukier puder, wanilię, sól i ubić na gładki krem. Dodać jajko, ubić, a następnie dodać śmietankę i wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać, wsypać proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 12 mm. Obręcz cukierniczą posmarować masłem, na ścianki przykleić papier do pieczenia lekko wyższy niż obręcz. Obręcz postawić na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa do obręczy wycisnąć spiralnie ciasto rozpoczynając od środka. Wycisnąć dodatkowy pierścień ciasta wokół obręczy. Ciasto piec 25 min w temperaturze 170 stopni. Przepis na spód pochodzi z książki Le Cordon Bleu Szkoła cukiernictwa.
WSKAZÓWKA: Ciasto nie przypomina konsystencją typowego ciasta kruchego. Jest rzadsze. Stąd wyciska się je rękawem cukierniczym. Po upieczeniu ma ciekawą teksturę, jest porowate oraz maślane. Można je aromatyzować wanilią, cytryną, czekoladą.
Krem:
150 g śmietany kremówki 36 %
150 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki wanilii w proszku
oraz ok 10 truskawek pokrojonych na ćwiartki, parę listków mięty
Schłodzoną śmietankę ubić ze schłodzonym mascarpone. Dodać pozostałe składniki. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 10 mm i wycisnąć w formie małych okręgów na upieczony i ostudzony krem, zostawiając wolny brzeg. Na kremie poukładać umyte i pokrojone truskawki. Ozdobić listkami mięty. Wspaniałej niedzieli🤍
KOMENTARZE (0)