Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

13 . 06 . 2021

Dla mnie czerwiec jest jednym z najpiękniejszych miesięcy, również dla podniebienia, z powodu bogactwa sezonowych owoców i warzyw. Posiłki stają się proste, ale absolutnie nie tracą na smaku.
Moje czerwcowe ciasto to najzwyklejszy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną, ozdobiony przepięknie pachnącymi piwoniami.

Ubij trzy białka ze średniej wielkości jaj ze szczyptą soli. Dodaj partiami 100g cukru drobnego, następnie cały czas ubijając trzy żółtka jedno po drugim. Wsyp przesiane 80g mąki tortowej i 20g mąki ziemniaczanej. Delikatnie wmieszaj ręcznie do ciasta. Upiecz w foremce o średnicy 18 cm, w 160 stopniach do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu od razu rzuć z niewielkiej wysokości, biszkopt na blaszce na podłogę.
Ubij bitą śmietanę z ziarenkami z laski wanilii i kopiastą łyżką cukru pudru z 300g mocno schłodzonej śmietany kremówki. Wyłóż na przestudzony biszkopt. Na górze poukładaj truskawki. Przechowuj w lodówce.

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ