Białe szparagi, oeuf mollet i grzanka

22 . 05 . 2022

Inspiracja na dzisiejszą kolację. Szybko, zdrowo i sezonowo. Czyli białe szparagi, oeuf mollet oraz razowa grzanka z łososiem dzikim i listkami szpinaku.


Porcja dla jednej osoby

3-4 szparagi

jajko od szczęśliwej kury

kromka pieczywa razowego

2 plasterki łososia dzikiego

2-3 listki szpinaku


Szparagi białe myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Dokładnie obieramy. Gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Jajko wkładamy do zimnej wody, gotujemy od zagotowania 4 minuty. W oeuf mollet żółtko ma być takie pół na pół, ani na twardo, ani na miękko. Można je zastąpić jajkiem w koszulce. Grzankę podajemy ze świeżymi listkami szpinaku oraz plasterkami łososia dzikiego w towarzystwie jajka i szparagów.

WSKAZÓWKA: Do obierania szparagów świetnie sprawdza się zwykła obieraczka do warzyw.; białe szparagi zaczynamy obierać zaraz za główką. Odcinamy ok 1/4 szparagi. Obieramy porządnie, aby pozbyć się łykowatych fragmentów. Z ciekawostek: savoir-vivre dopuszcza jedzenie szparagów palcami… Miłego popołudnia i wieczoru🤍 

KOMENTARZE (0)

Zostaw pierwszy komentarz!

ZOSTAW KOMENTARZ