Inspiracja na dzisiejszą kolację. Szybko, zdrowo i sezonowo. Czyli białe szparagi, oeuf mollet oraz razowa grzanka z łososiem dzikim i listkami szpinaku.
Porcja dla jednej osoby
3-4 szparagi
jajko od szczęśliwej kury
kromka pieczywa razowego
2 plasterki łososia dzikiego
2-3 listki szpinaku
Szparagi białe myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Dokładnie obieramy. Gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Jajko wkładamy do zimnej wody, gotujemy od zagotowania 4 minuty. W oeuf mollet żółtko ma być takie pół na pół, ani na twardo, ani na miękko. Można je zastąpić jajkiem w koszulce. Grzankę podajemy ze świeżymi listkami szpinaku oraz plasterkami łososia dzikiego w towarzystwie jajka i szparagów.
WSKAZÓWKA: Do obierania szparagów świetnie sprawdza się zwykła obieraczka do warzyw.; białe szparagi zaczynamy obierać zaraz za główką. Odcinamy ok 1/4 szparagi. Obieramy porządnie, aby pozbyć się łykowatych fragmentów. Z ciekawostek: savoir-vivre dopuszcza jedzenie szparagów palcami… Miłego popołudnia i wieczoru🤍
KOMENTARZE (0)